"Hayırlı Yolculuklar..." Dekanımız Prof.Dr. Şevket YAVUZ'un 2017-2018 Eğitim-Öğretim Yılı Başlangıç Yazısı

"Hayırlı Yolculuklar..." Dekanımız Prof.Dr. Şevket YAVUZ'un 2017-2018 Eğitim-Öğretim Yılı Başlangıç Yazısı

  

             Bed-i Kıraat ("Kitap, Kalp, Zihin, Hayat Okuması") Töreni Sadedinde... 
بحص            ‘den sonra…

 

             Hamd ü senâ Allah’a Rabbına âlemlerin,
             Rahmandır, Rahîmdir O, Sâhib-i Yevm-i Dinin,
             Salât u selâm olsun Fahrına âlemlerin,
             Etbâ u Ashâbına, Âline Muhammed’in…

 

Jaspers’ın meşhur sözü biraz değiştirilerek ifade edilecek olursa, “hayat; yolda olmaktır…” Bu “yolda oluş” hem devinimi ve değişimi, hem sürgit oluş ve yeniden meydana gelişi, hem tam olarak temekkün edemeyişi, hem de fâniliği, geçiciliği ve hayatın her safhasının menzillerden oluşan bir serüven olduğunun ifadesidir aslında…Bir eğitim, öğretim, öğrenim ve paylaşım sürecinin de zaten rakamlarla ifade edilişi de bunun bir başka açıdan ispatıdır. 

İki Cihan Serveri’nin “beşikten mezara kadar” süreceğini ifade ettiği şey de hayatın özü, amacı, gayesi ve hedefi olan “ilim talebi, tahsili, öğrenilmesi ve yayılmasıdır”. Hayat; yolda olmak ise, bu yollardaki duraklar, istasyonlar, menziller de eğitim-öğretim-öğrenim-paylaşım için inşa edilen mekân (okullar, vb.), zaman (seneler), fiil (çaba, gayret, vs.) ve ruhtur. Doğum öncesinden başlayıp, hâlihazırdaki zamana kadar hep o sürecin içinde şöyle veya böyle yer alındı. Bu süreç bundan sonra da farklı şekil, tarz ve mahiyette şüphesiz devam edecektir. 

“En hayırlı topluluk” olma umudu ile tarih sahnesine çıkarılan; büyük tarih, kültür, medeniyet ve topluluklar kuran; âleme tevhîdin, adaletin, vicdanın ve te’ârufun nasıllığını gösteren, deklare eden, yaşatan büyük bir medeniyetin çocukları olarak, mevcut durumumuz, mazimizin mirasına yakışır bir durumda olmadığını ispat eder mahiyettedir. Bu durum, artık çoktan ağıt yakma ile, musavver veya muhtemel düşman “ötekiler” yaratmak ile, geçmişin tatlı hatıralarını tahmis ile avunma lüksüne sahip olmadığımızın en acı sonucudur. Bu sonucun ceremelerini ise, başkalarının ürettiklerini sadece tüketerek, dünyanın pek çok yerinde yaşanan dramlara ve gözyaşlarına hüzünlenerek, vs. ile ödemekteyiz. 

“Şayet inanıyorsanız en yüce sizsiniz / siz olmalısınız !” yüce buyruğunu “iki günü müsâvi / eşit olan zarardadır” bilinci ile kuşanan nesillerdir ancak “yolda oluşu”; yani hayatı olması gereken kulvarda götüren, götürecek olanlar… Veya “ben âlemleri ve olayları sadece anlamaya ve yorumlamaya gelmedim; onları değiştirmeye, dönüştürmeye, olması gereken hâlete (adalet) getirmeye geldim” diyenlerdir hayatı, tarihi, ömrü ve varlığı yerli yerine oturtacak olanlar…

Hayat; yolda olmaktır; yani “din” [din: “yol”] üzere, “din” ile olmak ve varolabilmek demektir. Din ise, altı petekli bir omçadır. Bu peteklerden sadece-ama-sadece biri; yani zihin boyutu ancak okullarda (adı İlahiyat olsun, İslamî İlimler olsun fark etmez) verilebilir. Diğer petekler ise, ancak bireysel çaba, derûnî gayret ve tecrübeler ile geliştirilebilir… Ve hayat; bu tecrübeleri gerçekleştirmek için verilmiş “yollar” ile donatılmıştır… Sevgili öğrencilerimize çıktıkları, çıkacakları ve koyulacakları yollarında, duraklarında, safhalarında ve süreçlerinde hayırlı, dengeli ve istikamet üzere olacakları “yolculuklar” dilerim…

          Bu duygu, düşünce, duâ ve dileklerimle 2017-2018 Akademik Yılının tüm öğrencilerimize, değerli öğretim elemanı arkadaşlarıma, idarî personelimize ve diğer tüm çalışanlarımıza hayırlı, nasipli, bereketli, faydalı ve dolayısıyla başarılı olmasını niyaz eder, hayırlı “yolculuklar” dilerim…

 

         Prof.Dr. Şevket YAVUZ

      Onsekiz Mart Üniversitesi

            İlâhiyât Fakültesi