İslam ve İnsan Hakları Bağlamında Gazze ve Soykırım Sempozyumu Yapıldı

İslam ve İnsan Hakları Bağlamında Gazze ve Soykırım Sempozyumu Yapıldı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nin ev sahipliğinde, Trakya Üniversiteler Birliği’ne bağlı İlahiyat Fakültelerinin organizesinde ve Filistinli Alimler Heyeti’nin katkılarıyla hazırlanan Uluslararası Katılımlı İslam ve İnsan Hakları Bağlamında Gazze ve Soykırım başlıklı Sempozyumu online olarak gerçekleştirildi. Altı oturum şeklinde  gerçekleştirilen Sempozyumun başında düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sayın Nimetullah AKIN, Balıkesir Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Özkan, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Hikmet Atan, Trakya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necdet ünal Kırklareli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Canlı, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Keskin ve Filistin Alimler Birliği Başkanı Dr. Nawaf Tekruri birer selamlama konuşması yaptılar.

Daha sonra kürsüye gelen Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Cüneyt Erenoğlu böyle bir sempozyumun üniversitemizde icra edilmesinden duyduğu mutluluğu dile getirdi ve sempozyumun Gazze’deki soykırımın bitmesine, oradaki durumun normalleşmesine vesile olmasını temenni etti. Trakya Üniversiteler Birliği İlahiyat Fakülteleri Dekanlarına teşekkür eden Rektör Erenoğlu ayrıca Filistin Alimler Birliği’nin böyle bir organizede katkı veren kurum olarak bulunmasından onur duyduğunu da ifade etti.

Açılış konuşmalarından sonra ilk oturumda İslam Düşünce Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez “Gazze Aynasında Bir Durum Değerlendirmesi” başlığı altında bir çerçeve sunum konuşması yaptı. Yaklaşık bir saatlik konuşmada Görmez İslam dünyasının durumuna değindi ve “bu bir dünya savaşı değil, dünyanın Gazze ile savaşı, hatta dünyanın Gazze üzerinden İslam ile savaşıdır” ifadesini kullandı. İki milyar İslam Dünyasının iki milyon Gazzeliyi koruyamadığını, İslam dünyasında var olan teşkilat ve kurumların atıl ve işlevsiz olduğunu, özellikle İslam İşbirliği Teşkilatı'nın bir mahalle derneğine dönüştüğünü, toplanıp konuşmaktan başka iş yapmadığını vurguladı.

Selamlama konuşmaları ve açılış konuşması ardından oturumlara geçildi. Birinci oturumda uluslararası düzen açısından Gazze’nin durumu ele alındı. Başkanlığını Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nimetullah AKIN’ın yaptığı oturumda İstanbul Medeniyet Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr.  Berdal Aral mevcut uluslararası düzenin Gazze soykırımına yaklaşımını ele aldı. Aslında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun üçte iki oy çoğunluğuyla alacağı bir kararla Gazze soykırımına askeri müdahalede bulunabileceğinin altını çizen Aral ama güç olmadığı için böyle bir imkanın kullanılmadığına da işaret etti. Medipol Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Dr.  Bekir Berat Özipek Gazze Soykırımın dünyada yeni sosyopolitik düzen arayışlarına bir zemin oluşturduğuna değindi. Oturumda Türk Alman Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesinde Öğretim Üyesi Enes Bayraklı küresel apartheid sistemi üzerinde durdu.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın Saffet Köse başkanlığında başlayan ikinci oturumda, sanat medya ve akademide Gazze soykırımına yaklaşımlar ele alındı. Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi, varoluş sancısının Filistin sanatına yansıması bağlamında Filistin sanatını örnekler ele aldı ve yapılan musiki çalışmalarından örnekler verdi. Lale Cansu Civelek de siyasal iletişimde karikatür kullanım ve Hanzala örneği isimli bildirisiyle bu oturma katkı verdi. Ardından Gaziantep Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Sarıbıyık’ın başkanlığını yaptığı ve Uluslararası yargı süreçlerinin ele alındığı üçüncü oturuma geçildi. Yıldırım Bayezid Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yücel Acar İsrail'in Gazze'ye saldırıları ve uluslararası yargı sistemleri üzerine konuştu. Ardından Filistinli Alimler Heyeti'nden Sebahattin Zaim Üniversitesi Öğr. Üyesi Doç. Dr. Muhammed Hammam Abdurrahim Melhem söz aldı ve Siyonistler ve onların destekçileriyle nasıl mücadele edilmesi gerektiği üzerine Arapça bir bildiri sundu. Daha sonra Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Orta Doğu ve Afrika Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Dr. Ahmet Eemin Dağ uluslararası hukuk ve uluslararası eylemsizlik arasında Filistin sorunu başlıklı sunumunu yaptı. Üçüncü oturum, ÇOMÜ İlahiyat Fak. Öğretim üyesi Doç. Dr. Mustafa Boran, Tekirdağ Diyanet İhtisas Merkezi’nden Dr. Ayhan Şen, ve Ali Asal’ın İslam hukuku ve uluslararası hukuk bağlamında Gazze sorununa değinen bildirilerle devam etti.

Dördüncü oturumun başkanlığını İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahmut Salihoğlu yaptı. Oturumda Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Seyfullah Korkmaz, Gazze Ezher Üniversitesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Muhammed el-Buji, Kırklareli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğr. Üyesi Dr. Fatih Memiç ve Semiha Karahan, İsrail’in Gazze soykırımındaki tutumunun dini ve psikolojik motivasyonu ve Hamas’ın direniş ruhunu besleyen sebepler üzerine bildirilerini sundular. Sempozyumun beşinci oturumunda, Bandırma Yedi Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. A. Hikmet başkanlığında, daha çok soykırıma muhalifler gözünden bakmak bağlamda sunumlar yapıldı. Bu bağlamda Gazeteci yazar Turan Kışlakçı, Tübitak'ta araştırmacı Nihat Ebunnaser,  İbn Haldun Üniversitesi'nde öğretim üyesi olan Dr.  Nur el-Hila, Filistin Alimler Heyetinden Dr. Mecdi Muhammed Quweyder bu bağlamda tebliğlerini sundular.

Sempozyumun son oturumunda Üsküdar Üniversitesi kurucu rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan İzmir katip Çelebi Üniversitesi Rektörü profesör Saffet Köse, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden Prof. Dr. Nimetullah Akın, Prof. Dr. Mustafa sarıbıyık, Musul Üniversitesi'nden emekli Prof. Dr. Muhammed Hişâm İnşaat Abdullah ayrıca Filistinli Alimler Heyeti Başkanı Dr. Nawaf Tekruri  katıldı.

Prof. Tarhan Gazze’de yaşanan olayların arkasında sadece jeopolitik değil, aynı zamanda psikopolitik boyutlar da var olduğunu, Gazze soykırımının yalnızca bölgesel bir çatışma değil, din savaşları ve küresel hâkimiyet mücadelelerinin bir yansıması olduğunu, ama kesinlikle ümitsizliğe düşmeden vazifemizi yapmamız, sessizlerin sesi olmamız gerektiğini ifade etti. Oturumda Gazze için Müslüman dünyasının neler yapması gerektiği ve Müslümanların gelecek perspektifleri üzerine sunumlar yapıldı.

Sempozyum bildirilerine https://www.youtube.com/live/SU1T3eITBSg adresinden YouTube üzerinden ulaşılabilir.