İslam ve İnsan Hakları Paneli Gerçekleştirildi

İslam ve İnsan Hakları Paneli Gerçekleştirildi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İlahiyat Fakültesi tarafından organize edilen, Bayburt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, Muş Alparslan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve Karabük Üniversitesi İlahiyat Fakültesi işbirliğiyle düzenlenen İslam ve İnsan Hakları Paneli çevrimiçi olarak gerçekleşti.

Panele, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nimetullah Akın, davetli konuşmacılar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Panelin açılış konuşmasını ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat yaptı. İslam dininde bütün canlıların hayatına özellikle de insan hayatına çok kıymet verildiğinin altını çizen Prof. Dr. Sedat Murat, “Dinimizde, dünya hayatında yaşayan insanoğlunun cinsleri, dilleri, renkleri gibi birçok özelliğiyle farklı yaratıldıkları fakat bu farklılıkların insanlar arasında bir ayrımın sebebi olamayacağı bildirilir” dedi.

Prof. Dr. Sedat Murat insan haklarının, özellikle Sanayi Devriminden sonra 20. asırda ulusal ve uluslararası düzeyde çok önemli kuruluşlar kurulmasına rağmen bir türlü garanti ve güvence altına alınamadığını ifade ederek “İnsan hakları konusunda bu kadar hassas bir din olan İslam günümüzde neden yanlış lanse ediliyor bunu da ortaya koymak gerekir. İslam dünyasının ve Müslümanlarında bu anlamda örnek olması lazım. Özellikle Hz. Peygamberin ümmetinin, insan hakları anlamında çok daha güzel örnekler ortaya koyması gerekir. İslam ile ilgili her konu çok güzel ama özellikle insan hakları gibi hassas bir konuyu ele aldıkları için emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.

Açılış konuşmasının ardından Oturum Başkanlığını Prof. Dr. Nimetullah Akın’ın yaptığı panele geçildi. Prof. Dr. Nimetullah Akın,”Allah insanı yarattığında ona pek çok sorumluluk verdi, bu sorumlulukları yerine getirebilmesi için de haklar verdi” diyerek program akışı hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Nimetullah Akın, emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkür ederek sözü konuşmacılara bıraktı.

Panelde; Bayburt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tevhit Ayengin “İnsan Hakları Evrensel mi?”, Karabük Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Şimşek “İslamda İnsan Haklarının Teorik Zemini”, Muş Alparslan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Serdar “İnsan Haklarına Teolojik Perspektiften Bakış”, Necmettin Erbakan Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğr. Üyesi Doç. Dr. Yusuf Sayın ise “İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve İslam” konularında bilgiler aktardılar.